Menu

315 mld. EUR investitii EFSI pentru stimularea proiectelor din sectorul privat

Pana la EUR 315 mld. vor fi investiti pana in anul 2020 prin programul EFSI (Planul Juncker) in diferite proiecte de pe teritoriul UE prin imprumuturi acordate de catre BEI si FEI pe baza garantiilor substantiale oferite de  Comisia UE. Toate companiile din toate statele membre vor fi eligibile pentru programul EFSI unde pot accesa finantari pornind de la EUR 25.000 pana la EUR 300 mil., functie de tipul afacerii si de dimensiunea proiectului.

Noul program de finantare este un instrument financiar al UE prin care Comisia ofera garantii substantiale catre BEI si FEI pentru creditele acordate companiilor de pe teritoriul UE, reducand astfel costurile de creditare,  stimuland proiectele cu un nivel ridicat de risc si facand creditele de investitii mai accesibile. Prin furnizarea capacitatii de preluare a riscului pentru BEI si EFSI, scopul EFSI este de a sprijini investitiile si/ sau de a creste accesul la finantare a companiilor cu pana la 3.000 de angajati, acordand o atentie deosebita IMM-urilor si micilor companii de tip mid-cap. Prin urmare, beneficiarii eligibili sunt IMM-urile (< 500 angajati), mid-caps-urile ( 500 – 3000 angajati), companiile mari (> 3000 angajati) si VDS-urile (Vehicole cu destinatie speciala). Proiectele vor fi evaluate in conformitate cu un sistem de punctare stabilit de catre Comisie si mai multe puncte vor fi acordate pentru urmatoarele domenii: CD, inovare, energie, transport, dezvoltarea IMM-urilor, IT&C, mediu, capital uman, cultura si sanatate.

Pentru prezentarea detaliata va rugam apasati aici.

Pentru a aplica pentru un EFSI, companiile trebuie sa aplice pentru imprumuturi fie prin BEI sau prin FEI. Depunerea aplicatiilor este deja acceptata de catre institutii pana in 2020 sau pana cand garantiile se epuizeaza.

In experienta noastra, in perioada 2015 – 2020, programele de finantare nerambursabila pentru mid-caps si companii mari vor fii mai putin prezente iar instrumentul de finantare prezentat anterior poate fi un substitut interesant pentru asigurarea extinderii si dezvoltarii continue a sectorului privat.

Avand cunostinte aprofundate cu privire la Fondurile Europene, scheme de ajutor de stat, si diverse programe de finantare va invitam la o discutie comuna in scopul analizarii oportunitatilor de dezvoltare pe care o poate oferi EFSI companiei dvs.

La Winnovart, suntem specializati in consultanta pentru atragerea de fonduri nerambursabile pentru proiecte de investitii in sectorul privat (fonduri europene, scheme de ajutor de stat, fonduri SEE si norvegiene, fonduri din UK, alte surse alternative de finantare), acordand o atentie speciala finantarii in domeniul inovarii.

Comments are closed.